Rádi byste vyzkoušeli nový recept na vánoční cukroví a přitom se moc nevzdálili od dobré české klasiky? Pokud je vaše odpověď ano, pak je tahle norská pochoutka právě pro vás.
Jde o recept na nejtradičnější norské cukroví, a to zázvorové perníčky. Ty se od těch českých liší přidaným mletým zázvorem a pepřem. Právě tohle koření jim dodává lehounké pálení. Čerstvě po upečení jsou krásně křupavé, přibližně po týdnu zase lahodně měkké. Ovšem svoji chuť si zanechávají pořád stejnou, voní po másle, medu a koření.

Co budete potřebovat?
- 150 g másla
- 1 dl medu
- 2 dl cukru
- 1 dl smetany
- 450 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého pepře
- 2 a ½ lžičky perníkového koření
Jak na to?
Těsto si připravíme o den dříve, než budeme perníčky péct. Je lepší, když se nechá přes noc odležet v lednici.
V malém hrnci si pomalu rozpustíme máslo s medem a cukrem. Po spojení všech tří ingrediencí dohromady přilijeme smetanu a necháme směs zchladnout. Poté vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem a všechny druhy koření. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do mikrotenového sáčku či do potravinářské folie a necháme odležet v lednici.
Druhý den těsto vyvalujeme na pomoučeném vále na tloušťku zhruba 3 milimetry, vykrajujeme naše oblíbené tvary, které vkládáme na pečícím papírem vyložený plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C asi 9-10 minut, dokud nebudou perníčky zlatohnědé.
Pokud chcete, aby se perníčky krásně leskly, můžete je ihned po vytažení z trouby potřít rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí je zase můžete ozdobit cukrovou polevou, kterou vytvoříte z vaječného bílku a moučkového cukru.
Přejeme vám příjemné a zdařilé pečení. A hlavně dobrou chuť!

Kateřina Kukulová