Norské zázvorové perníčky

Rádi byste vyzkoušeli nový recept na vánoční cukroví a přitom se moc nevzdálili od dobré české klasiky? Pokud je vaše odpověď ano, pak je tahle norská pochoutka právě pro vás.

Jde o recept na nejtradičnější norské cukroví, a to zázvorové perníčky. Ty se od těch českých liší přidaným mletým zázvorem a pepřem. Právě tohle koření jim dodává lehounké pálení. Čerstvě po upečení jsou krásně křupavé, přibližně po týdnu zase lahodně měkké. Ovšem svoji chuť si zanechávají pořád stejnou, voní po másle, medu a koření.

Suroviny, které na perníčky budete potřebovat.

Co budete potřebovat?

  • 150 g másla
  • 1 dl medu
  • 2 dl cukru
  • 1 dl smetany
  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 2 a ½ lžičky perníkového koření

Jak na to?

Těsto si připravíme o den dříve, než budeme perníčky péct. Je lepší, když se nechá přes noc odležet v lednici.

V malém hrnci si pomalu rozpustíme máslo s medem a cukrem. Po spojení všech tří ingrediencí dohromady přilijeme smetanu a necháme směs zchladnout. Poté vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem a všechny druhy koření. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do mikrotenového sáčku či do potravinářské folie a necháme odležet v lednici.

Druhý den těsto vyvalujeme na pomoučeném vále na tloušťku zhruba 3 milimetry, vykrajujeme naše oblíbené tvary, které vkládáme na pečícím papírem vyložený plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C asi 9-10 minut, dokud nebudou perníčky zlatohnědé.

Pokud chcete, aby se perníčky krásně leskly, můžete je ihned po vytažení z trouby potřít rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí je zase můžete ozdobit cukrovou polevou, kterou vytvoříte z vaječného bílku a moučkového cukru.

Přejeme vám příjemné a zdařilé pečení. A hlavně dobrou chuť!

Naší PR manažerce Páji se tento recept tak zalíbil, že ho musela hned vyzkoušet.

Kateřina Kukulová